Förutom en frisk miljö, fri från storstadens dåliga luft och föroreningar, så finns här på ön möjligheter att utöva både fiske och jakt. Något som i alla tider varit kännetecknande för dem som levt här. Den speciella bergart med leptit och fältspat som finns var en gång i tiden något som bröts för tillverkning av porslin. Ett stort område av den fridlysta idegranen och betydande tillgångar av den fridlysta orkidén Adam och Eva är en del av öns naturkännetecken.
Rik fauna
I vår fauna ser vi ofta rådjur, harar, grävling och rävar, även mård, snok och huggorm syns ibland samt älg någon enstaka gång. Det är främst för fågelskådare som Östra Lagnö är intressant. Fågellivet är intensivt på sommaren, men även under resten av året när isen inte ligger, finns mängder av sjöfågel att beskåda. Här finns tättingar som lärkor, svalor , ärlor, starar, flugsnappare, trastar, mesar, nötväckor, sångare, trädkrypare, finkar etc. Gröngöling, större och mindre hackspett, spillkråka, fasan, sparvhök, havsörn, tornsvalor, kattuggla, tofsvipa, skogs- och ringduva. På stranden och i sjön kan vi bl.a. se tärnor, skrattmås, fiskmås, gråtrut, havstrut, silltrut, rödbena, drillsnäppa, storspov, strandpipare, strandskata, sothöna, skrak, ejder alfågel, knipa, vigg, gräsand, grågås, kanadagås, knölsvan, sångsvan, häger och skäggdopping. Har vi tur kan vi också få se berguv, gök, labb, roskarl, fiskgjuse, duvhök, ormvråk, trana, svärta, törnskata, lom och varfågel. Nattskärran har tyvärr tystnat. Skarven som numera finns i legio, tränger undan andra sjöfåglar, dödar fullvuxna träd med sin spillning, förfular skärgårdsöar och äter mer än 1/2 kg fisk/dag. Den kan Ni bara inte missa, för myndigheterna håller den fridlyst av någon fullständigt obegriplig anledning!
Vårt geografiska läge, dit man kan komma med bil, ger möjlighet att nå ytterskärgården på ett bekvämt sätt. Skärgårdsstiftelsen har på öns nordöstra sida ett välskött och välbesökt naturreservat dit speciellt kanotister och skridskoåkare gärna tar sig för att lätt ta sig vidare längre ut i havsbandet.
Utforska vår natur
Östra Lagnö är en populär startpunkt för folk med kajak som vill komma långt ut i skärgården med en gång. Det finns två uthyrningsställen och man kan både gå på kurs och delta i guidade turer. I naturreservatet finns en lämplig iläggningsplats för kajaker. Man får köra ner till vattnet och lasta av kajaken men sedan kör man tillbaka till naturreservatets första parkering och ställer bilen.
Har vi tur att få is på havet så är Östra Lagnös naturreservat en mycket populär startplats för skidskoåkare. Att få uppleva skärgården på vintern och att glida fram över is som ligger som ett dansgolv är nästan magiskt.
Men tänk på att vara försiktig, isar kan vara förrädiska. Havsis kan bryta upp fort och dölja många faror. Tänk på att lyssna på väderleksrapporten och att alltid vara väl utrustad med ombyte, matsäck med varm dryck, isdubbar, ispik samt karta.
Stockholms Skridskoseglarklubb anordnar turer med guide för dem som inte vill ge sig ut på egen hand.
Vill du veta mer om Östra Lagnös naturreservat? Läs mer eller kontakta Skärgårdsstiftelsen.